Χατζηπανώρια Γεωργία

eviasmile

DENTAL CLINIC

Επανορθωτική οδοντιατρική

Οδοντικές εμφράξεις

Οι οδοντικές εμφράξεις (σφραγίσματα) χρησιμεύουν για να αποκαταστήσουν τη μορφολογία, τη λειτουργία και την ακεραιότητα του δοντιού όταν η δομή του έχει χαθεί λόγω τερηδόνας ή κατάγματος.


Οι εμφράξεις μπορούν αν γίνουν από διάφορα υλικά όπως το αμάλγαμα, οι ρητίνες, ο χρυσός και οι υαλοιονομερείς κονίες. Το πλέον διαδεδομένο σήμερα υλικό είναι οι ρητίνες, οι οποίες έχουν αντικαταστήσει τα μεταλλικά σφραγίσματα (χρυσού ή αμαλγάματος).


Τα σφραγίσματα αμαλγάματος έχουν κάποια πλεονεκτήματα όπως η αντοχή στο χρόνο (μπορούν να αντέξουν και 10-15 χρόνια στο στόμα) και η ανθεκτικότητα στις έντονες μασητικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά υστερούν πλέον των ρητινών σε αρκετά σημεία. Στο ιατρείο μας ειδικευόμαστε στις εμφράξεις με αισθητικά υλικά (ρητίνες) που ικανοποιούν τόσο τις βιολογικές όσο και τις αισθητικές ανάγκες των ασθενών.


Οι ρητίνες σαν υλικό ενσωματώνονται πλήρως στους οδοντικούς ιστούς και το αποτέλεσμα είναι τελείως φυσικό. Οι εμφράξεις ρητινών συνδέονται χημικά με τους οδοντικούς ιστούς, γεγονός που προσφέρει επιπλέον συγκράτηση. Οι εμφράξεις αμαλγάματος από την άλλη δε συνδέονται χημικά με το δόντι αλλά απαιτούν την παρασκευή κοιλότητας τέτοιου σχήματος που να τις συγκρατεί μηχανικά στο δόντι.


Οι εμφράξεις ρητινών αποτελούν συντηρητικές αποκαταστάσεις, απαιτούν τη λιγότερη δυνατή αφαίρεση οδοντικής ουσίας, σε αντίθεση με το αμάλγαμα που απαιτεί μεγάλη αφαίρεση δοντιού ώστε αν σχηματιστεί κοιλότητα ικανή να το συγκρατήσει μηχανικά. Το αμάλγαμα έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για την τοξικότητα που παρουσιάζει, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε υδράργυρο.


Όταν η κοιλότητα που πρέπει να επιδιορθωθεί στο δόντι δεν έχει μεγάλο μέγεθος, τότε μπορεί να αποκατασταθεί σε ένα ραντεβού. Όταν μετά την αφαίρεση της τερηδόνας, η εναπομείνασα οδοντική ουσία δεν είναι αρκετή ώστε να μπορέσει να συγκρατηθεί μια άμεση έμφραξη, τότε καταφεύγουμε στις έμμεσες αποκαταστάσεις. Αποτελούν τον ασφαλέστερο και πιο συντηρητικό τρόπο αποκατάστασης σε περίπτωση μεγάλης απώλειας της οδοντικής ουσίας.

‍ 

Οι έμμεσες αποκαταστάσεις απαιτούν δύο ραντεβού και γίνονται σε συνεργασία με τον οδοντοτεχνίτη. Κατασκευάζονται εξατομικευμένα και εφαρμόζουν τέλεια στο δόντι που αποκαθίσταται. Η έμμεση αποκατάσταση συγκολλείται με ειδικές κόλλες, εξασφαλίζοντας αντοχή στην αποκατάσταση και τη δομική ακεραιότητα του δοντιού. Ανάλογα με το μέγεθός τους οι έμμεσες αποκαταστάσεις χωρίζονται σε ένθετα και επένθετα.

Στεφάνη (θήκη) καλείται η οδοντική αποκατάσταση που καλύπτει ολόκληρο το δόντι με σκοπό να αποκατασταθεί το φυσιολογικό μέγεθος, η μορφολογία και η λειτουργικότητα του δοντιού ή απλά να βελτιωθεί η εμφάνισή του.


Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο γίνει εξαγωγή δοντιού και δημιουργηθεί κενό, η γέφυρα αποτελεί μια επιλογή θεραπείας. Μία γέφυρα αποτελείται από δύο στεφάνες, μία μπροστά και μία πίσω από το κενό, οι οποίες ενδιάμεσα στηρίζουν ένα τεχνητό δόντι (γεφύρωμα). Μία γέφυρα μπορεί να αντικαταστήσει και παραπάνω από ένα δόντι, υπό κάποιες προϋποθέσεις.


Οι αποκαταστάσεις μπορεί να είναι μεταλλοκεραμικές, εσωτερικά αποτελούνται από μεταλλικό σκελετό, ο οποίος εξωτερικά επενδύεται με πορσελάνη. 

Η συνεχής εξέλιξη των ολοκεραμικών συστημάτων παρέχουν πλέον τη δυνατότητα κατασκευής στεφανών και γεφυρών χωρίς να απαιτείται καθόλου μέταλλο στην τελική εργασία. Αυτό προσφέρει μεγάλο αισθητικό πλεονέκτημα και τα τροχίσματα των δοντιών πλέον μπορεί να γίνονται πιο συντηρητικά. 

Στεφάνες και γέφυρες

Τεχνητές οδοντοστοιχίες

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των φυσικών δοντιών, κατασκευάζονται συνήθως από ακρυλική ρητίνη και σε ορισμένες περιπτώσεις, σε συνδυασμό με μέταλλα και έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με πραγματικά δόντια.


Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες διακρίνονται σε ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες. Οι ολικές χρησιμοποιούνται όταν όλα τα φυσικά δόντια χρειάζονται αντικατάσταση. Οι μερικές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται ένα ή περισσότερα δόντια του φραγμού λείπουν και χρειάζονται αντικατάσταση.


Βοηθούν στην διατήρηση των φυσικών δοντιών σας και εμποδίζουν τη μετατόπισή τους.

Οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν ως σκοπό την αποκατάσταση νωδών περιοχών, δηλαδή να αντικαταστήσουν ήδη απολεσθέντα δόντια.


Αποτελούν πλέον σε πολλές περιπτώσεις την πιο ενδεδειγμένη θεραπεία για την αποκατάσταση των χαμένων δοντιών. Είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο που είναι βιοσυμβατό και ενσωματώνεται με το οστό της γνάθου.


Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στην θέση του εξαχθέντος δοντιού και ουσιαστικά αντικαθιστούν τη ρίζα του δοντιού. Πάνω στο εμφύτευμα κατασκευάζεται στη συνέχεια μια στεφάνη ή μία γέφυρα (ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας) που προσομοιάζει τα φυσικά δόντια.

Νάρθηκες βρυγμού και ροχαλητού

Ο βρυγμός είναι μια παραλειτουργική (μη φυσιολογική) συνήθεια η οποία χαρακτηρίζεται από το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών, που μπορεί να συμβαίνει τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και ασυναίσθητα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.


Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζουν οι ασθενείς με βρυγμό είναι τα εξής:  • πονοκέφαλοι (κυρίως μετά το πρωινό ξύπνημα)
 • πόνος στην περιοχή του αυτιού
 • μυϊκοί πόνοι ή πιάσιμο στην περιοχή του προσώπου, στους κροτάφους, στον αυχένα ή στους ώμους
 • πόνος κατά τη μάσηση
 • δυσκολία διάνοιξης του στόματος
 • ενοχλήσεις ή και ήχοι στην περιοχή της κροταφογναθικής διάρθρωσης
 • ήχοι από το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • χαρακτηριστικές αποτριβές στη μασητική και την κοπτική επιφάνεια των δοντιών
 • ρωγμές και κατάγματα σε δόντια, εμφράξεις και οδοντιατρικές εργασίες
 • ευαισθησία στα δόντια
 • εντυπώματα στα πλάγια της γλώσσας ή των παρειών


Η αντιμετώπιση του βρυγμού ξεκινάει με την αναγνώριση του προβλήματος. Ο βρυγμός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας αντιμετωπίζεται κυρίως με αλλαγή συμπεριφοράς. Ο ασθενής μαθαίνει να αντιλαμβάνεται τη στιγμή που σφίγγει τα δόντια του και τότε συνειδητά σταματάει το βρυγμό και φροντίζει να χαλαρώνει τη γνάθο του και να κρατά τα δόντια στην κανονική τους θέση και όχι σε επαφή μεταξύ τους.


Όσον αφορά τον νυχτερινό βρυγμό το σημαντικότερο κομμάτι της θεραπείας αφορά στην κατασκευή ενός κατάλληλου εξατομικευμένου νάρθηκα από σκληρό ακρυλικό τον οποίο ο ασθενής φοράει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο νάρθηκας αυτός βοηθάει στην προστασία των δοντιών και στη χαλάρωση των μασητήριων μυών που υπερλειτουργούν κατά τη διάρκεια του βρυγμού.

Αόρατη ορθοδοντική (clear aligners)

Η αόρατη ορθοδοντική πραγματοποιείται με μια σειρά από αφαιρούμενες διαφανείς πλαστικές μεμβράνες (aligners) που αλλάζουν κάθε 7-10 ημέρες.


Η ορθοδοντική μετακίνηση χωρίς σιδεράκια πραγματοποιείται μέσω των πιέσεων των aligners σε συγκεκριμένα σημεία των δοντιών σε κάθε ξεχωριστό στάδιο. Κάθε μεμβράνη είναι κατασκευασμένη ειδικά για τα δόντια του κάθε ασθενούς και έχει κατασκευαστεί μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.


Οι μεμβράνες είναι διαφανείς και σχεδόν αόρατες. σχεδόν κανένας δεν θα παρατηρήσει ότι κάνετε ορθοδοντική θεραπεία. Οι μηχανισμοί αφαιρούνται για να φάτε και για αν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Έτσι κερδίζετε άνεση και πολύ καλή στοματική υγιεινή. Δεν προκαλούν μικροτραυματισμούς στο στόμα και η θεραπεία κυλάει ανώδυνα στο χρόνο χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η κοινωνική σας ζωή.

“κλικ” εδώ για μεταφορά στο Google Maps σε νέο παράθυρο.

Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Δευτέρα - Παρασκευή


“κλικ” εδώ για να συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.